Sommaren har en underlig förmåga att sväva fram genom veckorna i ett enda nu. Vi har varit mest hemma med små utflykter runtomkring men framförallt har min fru och jag skapat en utställning som just nu visas på Handkraft i Trollhättan, fram till den 19 augusti. Karin stickar vackra vantar i tvåändsteknik och jag har tagit mig friheten att experimentera med kameran men har även med blombilder, förståss.
Förra veckan tog vi, tillsammans med några vänner, en tur upp i Norge till den lilla byn Gålå högt upp i fjällvärlden, där man spelar Peer Gynt på en utomhusscen någon vecka varje sommar.
Vi tog oss upp på ett fjäll vid Gålå och fick oss serverade en fantastisk panoramabild. I bakgrunden på bilden ser man högfjällsområdet Rondane med tio toppar som är över 2000 meter höga. Tittar man åt andra hållet breder östra Jotunheimen ut sig så långt ögat kan skönja.
Strax efter midsommar brakade buskarna loss med fantastiska dofter runt om i trädgården. Det växer sju olika slags Schersminer här och Philadelphus ‘Belle Etoile’ har fortfarande några blommor kvar.
I den snart färdiga Fruktgården har jag stoppat in lite skönheter här och var. ’Netty’s Pride’ är en Asiatlilja som blommat ymnigt fram tills för någon vecka sen.
I växthuset ‚Grekland’ är det full fart på växtligheten. Just nu skördas tomater, paprika och gurkor framförallt. Bakom stolen skymtar dom stora bladen av Taro, vars knölar används som bas i matlagningen på en del ögrupper i Västindien.
... se hur Eken får blad, en bukett ska jag plocka till den politiker som vågar motionera om att återinföra Annandag Pingst som helgdag igen. I denna hänryckande tid mellan Hägg och Syren borde den stackars svensken, blek och svältfödd på värme och ljus få extra ledighet som tack för avklarad vinter. Nationaldagen firar vi ju ändå på midsommar!
Pärlemorfjärva. En växt som jag försökt att få tag på under flera år. Tillslut kom jag över några frön och för någon dag sedan slog den till och blommade för första gången här i Blackstorp, mycket trevligt.
Med tilläggsnamnet 'Copper Beauty'. Förmodligen finns det ett svenskt namn som jag inte lyckats hitta. Den är släkt med Vallmon med en fantastisk färg i koppar-orange. Fröpåsen lovar även en doft av Liljekonvalj men min något allergiska näsa har ännu inte uppfattat den.
Eller helt enkelt Isört. En salladsväxt av det ovanligare slaget, ursprungligen från södra Afrika. Den får tjocka och mycket saftiga blad med ett överdrag av isiga pärlor. Smaken är tämligen neutral men uppfriskande. Har fr.o.m. nu en given plats i växthuset.
I Fruktgården möts vår och försommar i en enda kaskad av färger och dofter. Den gula Narcissen på bilden är den starkt doftande Trädgårdsjonkvillen Narcissus 'Sweetness'.
Bland Krusbär, Mini-Kiwi och Havtorn ståtar den lysande Stäpptulpanen. Bakom den; Tulipa 'Carnaval de Nice' och Tulipa 'Betty', en tulpan som vännen Betty hittade i en gammal trädgård.
Allåkerbär. Sorterna: Anna, Astra, Aura, Sofia, Linda och Beata stortrivs under de Amerikanska Blåbären. Humlorna sköter grovjobbet och korspollinerar för fulla muggar.
Växthuset blev klart i juni förra året så det är först i år som som jag haft möjlighet att komma igång tidigt med sådden på "friland". Om någon vecka kan vi nog börja skörda raketsalladen.
Nere i "Oasen" står sedan många år ett stånd med Hyacinthus orientalis. Den doftar lika fint/starkt som de mer pompösa förädlingarna. Den sprider sig sakta med nya lökar om man kommer ihåg att ge den en giva gödsel efter blom.
En namnsort av Blek Pärlhyacint som enligt Botanicus ursprungligen fördes till Sverige av Nikita Chrusjtjov (Krusse) i form av en gåva till Gustav VI Adolf vid statsbesöket 1964.
Jag börjar med den kanske enklaste; Stor Nunneört, Corydalis solida. Den sprider sig snabbt runt i trädgården, förmodligen med hjälp av myrorna och bildar på sina håll små hav av blommor under några veckor. Plantan vissnar sedan snabbt ner och på sommaren syns inte ett spår efter den.
Vi for till London i veckan som varit och besökte bl.a. Kew Gardens. En jättepark med två enorma palmhus, varav det på bilden är det mindre! Vi strövade omkring i fem timmar och hann med att se kanske hälften av parkens alla sevärdheter.
Vi tog en sväng upp till Greenwich och efter att ha ställt klockan rätt gick vi ut i parken som visade sig vara helt fantastisk, den också. På en gren i ett träd satt en anka och funderade.
Jodå, snön var försvunnen när jag tittade ut i morses och så sakterliga sätter det hela igång, trögt men ändock ... På bilden: Crocus vernus 'Vanguard' med Scilla mischtschenkoana, Eranthis och Crocus tommasinianus i bakgrunden. Våren är kommen.
Jag satte en massa pyttelökar, små som pärlor och hoppas att dom är blombara till nästa år. I facket till höger växer avkomman till en gåva som Nikita Chrusjtjov hade med sig till Gustav Vl Adolf vid stadsbesöket 1964.
... men får gärna låta bli knopparna på fruktträden och Azaleorna. Grannen stödfodrar dom genom att lägga ut havrekross och rotfrukter i skogskanten och jag markerar människorevir med blodmjöl, ändå syns det spår ...
I höstas satte jag olika lökar i krukor som jag sedan sänkte ner i jorden i växthuset. Nu börjar det titta upp små toppar av bl.a. tulpaner trots den ihållande kylan på nätterna.
Jag har odlat smultron här i trädgården se´n vi byggde 1989. Nu när vi utökar odlingarna med en "Fruktgård" så passar jag på att plantera ut mängder med plantor av vita och gula sorter. Smultron är ta mig tusan det godaste man kan stoppa i munnen, eller iallafall hamnar den på en delad första plats.
Tomaterna sådde jag för snart tre veckor se´n och det börjar bli tid för omplantering. Sorterna heter 'Mei Wei' och 'Brandywine' som finns att beställa hos Runåbergs Fröer.
Dags att tänka på våren. De flesta fröerna har anlänt och planeringen är i full gång. Tänker så paprika till helgen. Det kliar i fingrarna, snön ligger djup där utanför, en viss rastlöshet börjar infinna sig men fåglarna sjöng på ett annat sätt i morses, så snart så ...