2009-03-30

Säg mig vem som vackrast är ...

En given kandidat och kanske vinnare i vårens Miss Trädgård är den ståndaktiga Snökrokusen, som jag lyckades fånga innan snön tryckte den platt härom veckan.

Dags att driva lök

I helgen hälsade jag på Botanicus-Ulf i Ljungskile och hämtade en låda med lökar och perenner. Ulf visade runt bland förökningsbäddarna där vi bl.a. letade efter en gulblommande Snödroppe (utan att hitta den).

Crocus tommasinianus 'Pictus'

För oss som faller pladask inför Snökrokusens enkla, vackra och tidiga fägring är det extra roligt att hitta varianter på arten. I en av Ulfs bänkar hittade jag 'Pictus' i full knoppning.

Pulsatilla albana

Väl hemma igen gällde det att snabbt få ner de växter som redan börjat vegetera. På bilden har en gulblommande Klocksippa krukats in i jordblandat grus.

Fritillaria pudica

Blyg Klocklilja verkar vara en tuffing. Nåja, den står i växthuset men härom natten var det -7 grader och inte speciellt mycket varmare inne i växthuset. Hoppas få se den blomma snart.

Snöklocka

I år hukar den i landet, inte särskilt hög ännu men med ovanligt stora klockor.

Julros

Den här Julrosen är en så'n där gåva som man kan få till jul och som man tillslut trycker ner nå'nstans i trädgården där det verkar finnas plats. Gjort och glömt. Härom dagen hittade jag den blommande under en buske, kul att överraska sig ibland.

Galanthus nivalis igen

Jag kan inte låta bli att ta ett sista varv runt huset i solnedgången och fota siluetter.

Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'

Nu på våren släpper det japanska gräset sina frön och vi hoppas tillsammans att något litet frö ska hitta en gynnsam plats att slå rot i.

2009-03-20

Solen går ner ...

... för att ta ett något längre varv över oss imorgon. Vårdagjämningen är äntligen här. Dags att så tomaterna. Solen har varit framme några dagar nu och Snökrokusen sträcker på sin stiliga lekamen trots en ihållande nattfrost.

Crocus tommasinianus 'Roseus'

En variant som växtförädlaren E.A. Bowles har selekterat fram. Stiliga cyklamenrosa blommor kontrasterande mot den silvergråa utsidan.

Snödroppe

I kvällningens avtagande ljus.

Grafisk lek

Jag hade något av vännen och konstnären Helena Elfgrens grafiska konstverk i bakhuvudet när jag fotade mossan på berget.

Palettblad

Eller Bladnässla, har tagit sig bra och jag ser framför mig en undervegetation av den i växthuset i olika färger och bladmönster.

2009-03-15

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Det verkar bli 'Cream Beauty' som slår ut först bland krokusarna i år igen. Jag har väntat med att ta bort granriset i år men idag fick det bära eller brista. Under löv och ris var det full aktivitet men någon decimeter ner är tjälen hård som sten.

Colchicum vernum, Ljusblomma

Eller Bulbocodium vernum som den numera heter, värmer upp i snön. Får solen lysa några dagar så lär den slå ut i full blom, ljusblom.

Vintergäck

Mulliga, bulliga knoppar avvaktar bättre väder.

För några dar sen ...

... när jag vaknade, var hela trädgården inbäddad i mjukaste snö som försiktigt lagts dit under natten. När allt ser ut som ett enda vykort brukar Domherren dyka upp, förmodligen på egen begäran.

Prunus maackii 'Honey'

Näverhäggen är extra fin i vinterskrud.

2009-03-05

Scilla mischtschenkoana

Tjälen har krupit långt ner i år men på några ställen börjar den släppa sitt grepp och vips börjar det spira. Här på bilden ligger knopparna på den Persiska Blåstjärnan i startgroparna.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'

Bara på några dagar har den gått från att vara en liten vit spets längst ut mellan bladen till en riktig Snödroppe. Nästa steg blir att "fyllna till", som det anstår en 'Flore Pleno'.

Eranthis hyemalis

Äntligen börjar dom sticka upp ur den djupfrysta marken.

Carex morrowi 'Ice Dance'

Hela vintern har den stått i grönvit skrud.