Den är läcker året om, några sparsamma solstrålar får fröhusen att lysa som lyktor. November går mot sitt slut och det verkar som att månaden slår nytt "värme"-rekord på flera platser i landet.
Vi har röjt ur det mesta nu, Bladpersiljan går att skörda ett tag till. Nedsänkta krukor med lökar väntar på vintersömnen men det är märkligt "varmt" fortfarande, så varmt att det börjat sticka upp små spetsar här och var.
I år fick vi inte uppleva någon blomning p.g.a. att jag flyttade busken vilket inte var så populärt. Den har trots detta vuxit riktigt bra och i grenspetsarna sitter det nu färdiga små knoppar som bara väntar på våren. Bladen hinner ändra färg innan dom släpper taget.
Svartaronian går fortfarande att stoppa i munnen när man råkar passera busken. Smaken är ungefär den samma trots några frostnätter, lite besk lite sträv men vad som påstås, mycket nyttig.
Efter många försök att modernisera Viridis och samtidigt anpassa den till sökmotorernas krav, verkar det som att David har lyckats. Designen på sidan är inte riktigt klar ännu men funktionerna börjar sitta även om några inte är i bruk ännu. Bilden är tagen juni -09 i det nyss invigda växthuset där David korsförhör mig och lägger upp strategier och tänkbara vägar. Han bestämde oss för att göra sidan i flash, vilket möjliggör en framtida utveckling. Så om ni inte har flash, ladda ner det snabbt och enkelt, (gör inte ens ont) så kan ni se sidan som den är tänkt att ses.
Flera gryningar i rad har det varit frost med en till två minusgrader, de ömtåligaste växterna har lämnat in men många verkar klara frosten utan några skador. På bilden: Miscanthus sinensis 'Malepartus' och bakom den en multiblommande Septembersolros, Helianthus 'Lemon Queen'. Till höger, Hippophae rhamnoides, Havtorn, vid vars fötter Kattmyntan Nepeta cataria blommar vidare
Gunilla från Västerbotten undrade i en kommentar om Skuggliljan skulle kunna gå att odla i hennes zon. Vår trädgård ligger i zon 2, ibland 3 och här växer liljan i ett relativt skuggigt läge under en hög Blodhassel som skärmar av söderläget. Den börjar blomma i slutet av september, några gryningar med lättare frost klarar den men kryper temperaturen ner ytterligare är det kört. En varm halvskuggig plats mot någon vägg e.dyl. med möjlighet att täcka över skulle kanske fungera där uppe i norr, för växten i sig är inte extremt känslig utan problemet är snarare den sena blomningen.
I år slår den alla rekord med tusentals små blommor som totalt ockuperat en Magnolia där dom hejdlöst klänger omkring. Ett tips: tänk till ordentligt innan ni planterar denna skönhet då hon behöver stort utrymme och är nästan omöjlig att flytta när hon väl etablerat sig. (Skulle behövt det tipset).
Semestern går mot sitt slut och lyxfrukostar fram på förmiddagen lär väl inte bli så många fler just. De amerikanska blåbären är grymt goda och i år kan jag jämföra smaken på de olika namnsorterna. Det går att känna skillnader. Slurp.
För några år sen köpte jag ur Botanicus lilla vårlista några lökar av denna magnifika skönhet. Väpnarlilja heter den helt oväntat, borde hellre heta Avväpnarlilja då man står handfallen inför dess enkla fägring. Den växer naturligt i Brasilien och Argentina.
Det första Noak gjorde när han gick iland var enligt myten att plantera en vinstock. Jag ville inte vara sämre så när växthuset knappt var inflyttningsbart planterades en Vitis 'Aurore' som genast började producera klasar. All litteratur rekommenderar att man tar bort dylika första året men, det har man ju inte hjärta till.
Gullbandsliljan blommar troget i början av augusti i ett skuggigt läge som bara får sol några timmar på förmiddagen, om nu solen skiner. Doftar fantastisk.
När solen steker är skugga guld värt och på baksidan har Näverhäggen vuxit sig stor och skänker behaglig skugga. I förgrunden blommar Platycodon 'Mariesii' och på bordet står en förvirrad Amaryllis och skrålar: -Hej tomtegubbar ...
I början av augusti står Humlesugan, Hampflockeln och Kransveronikan i sin fulla blom och drar till sig otaliga insekter. Humlesugans långa läppblommor är främst reserverade för fjärilar och humlor samtidigt som fri konkurrens råder bland de övriga.
... lite här och var och mellan varven många besök i Grekland. Det nya växthuset är högtidligen invigt och fått namnet 'Grekland' då temperaturen pendlar mellan 20-40 grader, perfekt för en frusen nordbo. Bilden är tagen den 1 juli, tiden går fort.
Lathyrus odoratus 'Franciscus Cupani'. Genom åren har den vuxit på olika ställen i trädgården. Inne i 'Grekland' stannar doften kvar, en doft av honung.
Scadoxus multiflorus, Bolliljan har äntligen börjat visa livstecken. Den förskjuter säsongen lite varje år och närmar sig sakta sydafrikas årstider som är motsatsen till våra. Den lär återkomma här på bloggen när den fantastiska blomningen sätter igång i slutet av augusti, förmodligen.
Växthuset har en mur eller upphöjd odlingsbädd ca 60 cm ovan mark (golv) och 4 x 3 meter i storlek. Hög skönhetsfaktor och bra att sitta på eller ställa saker på som gående bord på midsommarfesten.
Vi har jobbat hårt för att få klart växthuset så att man mer kan gå och småpyssla lite istället för att skotta jord. För några timmar sen lassade vi in det sista och nu ligger det 18 kubik jord på plats. Dörren och fönsterlucksöppnarna fixar vi i morgon eller så.
Den ätliga Stjärnhyacinten är en favorit som jag placerat lite halvskuggigt, så att man får njuta av blomningen några extra dagar. I bakgrunden gör sig Rodgersian beredd att ta över.
För kanske 15 år sen planterade jag några Ginstar i en bergsskreva, jag tror att dom hette 'Allgold' i en mättat gul kulör. Av någon orsak dog dom men efterlämnade några fröplantor i ljusgult och vitt.
I bakgrunden tar det nya växthuset form och vad som inte syns på bilden är att dom första rutorna är ditsatta på baksidans överdel. Blir det klart i morgon?
Oroligt har jag scannat av platsen där jag satte den i höstas. När dom andra Trebladen redan blommat i någon vecka började den sakta stiga upp ur jorden och idag var det dags att långsamt börja slå ut. Vilka skönheter ... Bara att njuta.
Som final på tulpanfestivalen på Linnés 300-årsdag den 23 maj 2007, namngavs den nya tulpanen 'Carl Linnaeus' av Uppsalas stadsträdgårdsmästare Karin Åkerblom i närvaro av bland andra den holländske trädgårdsmästare som förädlat fram denna nya Triumftulpan. Botanicus-Ulf var där och lyckades komma över några lökar som han vänligen delade med sig av.
Vit Klocklilja. Ytterst graciösa klockor hängande på långa skaft lyser upp den skuggiga delen av Västra landet. Denna Primula-släkting blommar här för första gången och verkar trivas.
Svårt att hinna med att dokumentera allt som sker i trädgården just nu. Här nedan kommer ändå ett försök att sammanfatta Valborgshelgen. På bilden blommar Fingertandroten, Cardamine pentaphyllos, för fulla muggar ihop med Vitsippor och Lungört.