2007-08-23

Magnolia-fnatt

Magnolia 'Susan', som fram tills i år varit sparsam med blommor, fick en hel mängd i våras och ger sig nu till att blomma om. Är detta vanligt, tro?

Stjärnlök

Ornithogalum saundersiae härstammar från södra Afrika och klarar inte riktigt vintrarna här uppe i nord. I senare delen av augusti slår den ut sina stilfulla blommor i varv efter varv. Tillslut blir den en ganska stor boll på toppen av en 150 cm hög, kal stam.

Lilium 'Siberia'

Denna orientlilja är enligt Botanicus den bästa vita liljan av korsningarna som finns på marknaden just nu. Här blommar den lika villigt och rikligt varje år sedan -02 med sina vackra, starkt doftande blommor.

Blanknäva

Geranium nodosum väcker kanske inte så stor uppmärksamhet i högsommarens överdåd men nu, i senare delen av augusti så tilltar blomningen och masseffekten med de små ljuslila blommorna är mycket tilltalande

En dubbel Violruta

Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double' kommer från sydvästra Kina och blir runt två meter hög. En fantastisk perenn som lyfter landet en våning med massor av svävande små bollar i lilarosa och grått. Högst odlingsvärd.

Doftlilja

Gladiolus callianthus släpper fram sin doft i kvällningen

Former

I ett av landen, Medellandet, inträffar en sensommarpeak med hjälp av Kransveronikan. Den stadgar upp andra perenner med vekare stjälkar som kan klänga runt eller luta sig till ro mot Veronicastrum's stadiga stammar

2007-08-13

Fjärilsinvasion

Aldrig har jag skådat så många fjärilar samtidigt som nu. De fjärilsdragande växterna har haft det kämpigt i blötan så när äntligen värmen kom så slog dom ut samtidigt och efter en halv dag var det hundratals fjärilar här som knappt brydde sig om att jag stack upp ett objektiv i ryggen på dom.

Amiral

Kommer flygande hit varje sommar från Sydeuropa. Det känns som en ära för envar som får besök av denna långväga gäst som fladdrat hundratals mil för att dimpa ner framför näsan på en förvånad nordbo. Märklig företeelse, egentligen.

En grön Vårtbitare ...

... hälsade på

Orangelilja

Lilium henryi kommer ursprungligen från centrala Kina. Detta är en mycket lättodlad art som kan bli upp till tre meter hög om betingelserna är dom rätta och man gödslar i överkant. Här stannar den runt metern.

Vitt smultron

Fragaria vesca var. alba 'Yellow Wonder' är ett utsökt smultron som jag sådde för en del år sedan. Allergiker påstås kunna äta den här sorten.

Hallon på rad

Arbetet fortskrider i Nya trädgården och nu är äntligen hallonen på plats. Längst bort växer Mormorshallon som planterades förra året. Sedan följer Gul Risarp Dessert, Lloyd George (hallonens Rolls Royce) och till sist Risarp Dessert som får stora syrliga bär. Fest nästa år om allt går väl.

Stenfynd

På bara några kvadratmeter fick jag närkontakt med stenarna på bilden när jag grävde hallonlandet. Användbara stenar att höja upp landen med.

2007-08-08

Lilium auratum

Gullbandsliljan trivs i den ljusa skuggan där den står i en ganska sur men väldränerad jord. Just nu doftar det fantastiskt från liljan i ett grädde/smultron/cocos-potpurri

2007-08-07

Ståndare & pistill

Med ogenerad tydlighet visar Gullbandsliljan upp idén bakom Linnés sexualsystem

Läkemalva, Altearot

Altaea officinalis är en nära släkting till Stockrosen med alldeles mjuka blad och vackra, ljust skära blommor med lilarosa fortplantningsorgan

Explosion i värmen

När äntligen sommarvärmen kom hit till oss i västra delen av Götaland så var vi inte ensamma om att glädja oss. Från att knappt ha sett en enda fjäril i sommar så fladdrar dom nu i hundratal runt Kransveronikor, Humlesugor och andra nektarstinna blommor i en euforisk glädjedans

Astrid Lindgren

En av få rosenbuskar här i trädgården. Rosa 'Astrid Lindgren' får vackra marsipanrosa blommor som snabbt slår ut i värmen

'Apoyama'

Detta är Platycodon grandiflorus 'Apoyama' som till färg och form är identisk med den betydligt vanligare P. grandiflorus 'Mariesii' förutom att den bara blir hälften så hög, ca 35 cm

Ljusgrön Kaphyacint

Galtonia viridiflora har läckra vaxartade blommor som står sig fint mot den gråa bergsknallen i övre trädgården

2007-08-02

Gissa vad

En trasslig härva ståndare i en stor blomflock. Månne det vara en Eupatorium cannabinum, Hampflockel ?

Verbena hastata ...

... kläcker fram små smycken på löpande band. Vinterhärdigheten är lite tveksam här men den frösår sig lätt på egen hand.

Violruta

Thalictrum delavayi står stabil i sirlig skrud.

Vass som en igelkott

Nästan färdigutvecklad tonar taggarna över i en rödare nyans. Törs man stoppa dit näsan så doftar den honung och svag parfym. Echinacea purpurea ' Fragrant Angel' är en bra fjärilsdragare som inbjuder till långa måltider med bra sittplats.

En gul variant

För en del år sen planterade jag några lökar av Lilium 'Lady Alice' som är en vit korsning med mycket Lilium henryi i sig. En av lökarna fick en avvikande färg och står anfadern mycket nära men med bredare blomblad.

Kransveronika

En härlig perenn är Veronicastrum virginicum 'Album' som skapar form och stabilitet med sina spjut i mängder.

Trubbig blodsörplare ...

... kan man lite fritt översätta latinet till. Sanguisorba obtusa är verkligen udda med sina fluffiga svansar som inte skulle skämmas för en plats i masten på en raggarbil, kanske.