Det finns ett otal olika Geranium och ännu fler namnsorter. Här växer det över tjugo stycken (21) olika, blommande vid olika tidpunkter med början i maj och fram i oktober om hösten är nådig. Geranium pratense 'Summer Skies' är ett vackert smycke som precis har satt igång att blomma.
Den Stora Stjärnlöken är ett fantastiskt komplement som adderar luftighet varhelst den dyker upp. Här i trädgården finns den på flera ställen och fler lär det bli.
Jag har sett namnet HIMMELSNUNNEÖRT någonstans och det duger bra. De blåa blommorna bryter fint mot det relativt ljusgröna bladverket som även har små röda prickar. En lättodlad och pålitlig perenn.
Botanicus erbjuder tidigt på året lite udda lökväxter som bör odlas i krukor och tas in eller plockas upp när hösten kommer. Väpnarliljan, Habranthus robustus kommer från Argentina och får stora rosaröda, krokusliknande blommor i aug/sept. enligt litteraturen och i april/juni så här första året i Blackstorp.
Tiarella wherryi, sådde jag för en massa år sen och de har klarat sig bra trots vissa felplaceringar. Den föredrar en ljus skugga, öppen himmel utan överhängande grenar och mycket sparsamt med sol.
På midsommarafton hälsade vi på vännerna Ulf & Inga som även är ena hälften bakom BOTANICUS, firman som odlar och importerar lök- och knölväxter från jordens många hörn. Som vanligt smakade sillen gudomligt, nedsköljd med ädlaste drycker från monopolet (tror jag). En titt i trädgården resulterade i några kort på de praktfulla täta kloten som Allium 'Globmaster' lyfter upp på stadiga stjälkar. En mycket effektfull Allium som går att kombinera med det mesta, t.ex. Pioner.
Jag har fått den stora äran att sköta om en Tayberry-planta åt vårt barnbarn och de första bären börjar mogna nu. Det gäller att vänta tills färgen blir lite djupare och tills aromen har utvecklats till fullo. Spänd väntan.
Jag har sett i en del blomböcker att man använder sig av en svart bakgrund för att lyfta fram objekten. Jag hängde helt resolut upp min svarta kavaj på en pinne bakom liljan, fast jag vet inte ... Lite väl kliniskt, kanske. Liljan som punktligt börjar blomma veckan innan midsommar heter Lilium sachalinense.
Ett nytt doftscenario har dukats upp i trädgården, nu när de flesta av schersminerna har slagit ut. På bilden ser man en kvist av Philadelphus coronarius 'Aureus' GULBLADIG DOFTSCHERSMIN, med sin mer traditionella friska citrusdoft. Bakom skymtar P. delavayi f. calvecens KINESISK DOFTSCHERSMIN, med sin försiktigare framtoning. Doften ligger närmare Lemoinei-hybridernas, vars dofter inte är så citrusintensiva utan mer som god parfymdoft (vad det nu är). Gott luktar det iallafall.
Vårt barnbarn, Hampus snart 2 år, är en humoristisk liten kompis som är nyfiken på allt. Han har, sedan han lärt sig talkonstens invecklade struktur, konsekvent kallat mig för 'Blomma' ända fram till helt nyligen då han döpte om mig till 'Moffa'.
För några år se´n fick vi ett antal lökar från kamrat Lars och hans söta fru Marita och nu har äntligen liljorna skjutit fart med massor av knoppar på samtliga plantor. Lilium martagon ståtar i olika valörer av vinrött förutom den rent vita.
När så gott som alla andra tulpaner har blommat över, står och samlar kraft till nästa säsong, så slår Tulipa sprengeri ut sina blomblad i behagfull elegans, ett stycke mästerverk!
Elever på Sylteskolan i Trollhättan har under ett Linné-tema målat vackra tavlor med motiv hämtade från denna hemsida. Jag känner mig hedrad, tack Martin för den fina tavlan och för fröerna jag fick. Hur mår Vinbergssnäckorna?
Denna variant av Midsommarblomster med sitt tydliga vita öga, blommar för fullt nu. Hela trädgården verkar ligga ca tre veckor före, i blomningstid räknat.
Tomaterna och Romansalladen växer så det knakar. I bakgrunden skymtar första omgången av salladen som borde vara klar runt midsommar. Ceasarsallad gjord på hemodlade grödor är optimalt.
Av en ren tillfällighet fick jag syn på denna blomma som gömt sig bakom en vinbärsbuske. Förmodligen är det en flykting som tagit sig in illegalt. Nu råder det sedan gammalt allmän amnesti här i trädgården så den kan lugnt sprida ut sig om den finner platsen godtagbar. Förmodligen är det en Muscari comosum, men hur den kommit hit vete fåglarna. Fåglarna? ...hm ...